GHB, verslavend en levensgevaarlijk

Een lichaamseigen stof, een slaapmiddel en een harddrug die gemaakt kan worden van het agressieve schoonmaakmiddel GBL en gootsteenontstopper (natronloog), dat is GHB ofwel gamma-hydroxy-boterzuur/-butyraat. Deze bekende party drug maakt zeker bij hogere doseringen extreem slaperig, reden waarom het ook als ‘date rape drug’ bekendstaat. De vloeistof of het poeder wordt stiekem in een  drankje gedaan zodat het slachtoffer bedwelmd en ontremd raakt en zich de volgende dag bijna niets meer herinnert. Ondanks deze reputatie zit het gevaar van GHB echter vooral in de voor een aantal mensen zeer verslavende en potentieel dodelijke werking ervan.

Verdoving

GHB verdooft vanaf ongeveer 5 tot 30 minuten na inname het centrale zenuwstelsel . Bij kleine doseringen maakt het de gebruiker een uur of drie, vier lang ontspannen en een beetje euforisch. Angsten, onzekerheid, remmingen en gedachten aan problemen verdwijnen. De gevoeligheid voor aanrakingen wordt veel groter en men krijgt zin in seks. Sommigen worden erg praterig. Vandaar de populariteit als party drug.

Gevaarlijke bijeffecten

Nare bijeffecten -bij tientallen procenten van de gebruikers!- zijn verwardheid, geheugenverlies, vermoeidheid, duizeligheid, zwalken, in elkaar zakken, misselijkheid, overgeven, slapheid en stuiptrekkingen in ledematen en gezicht. Een verkeerde samenstelling van GHB, of het nog veel sterkere en bijtende GHB-bestanddeel GBL onverdund innemen, kan ook nog eens tot huid-, mond-, keel-, slokdarm- en maagschade leiden.

Risico dosering

De dosering luistert zeer nauw: 0,5 tot 1,5 gram zorgt voor een roes maar enkele millimeters teveel kan coma tot gevolg hebben, met risico op hersenschade, ademstilstand en stikken in eigen tong of braaksel. Levensgevaarlijk is ook combineren met kalmeringsmiddelen, andere drugs of alcohol, wat de eventuele coma dieper en langer maakt. Hoeveel GHB er precies in een buisje zit, is vaak onbekend. Net als de wat de individuele gebruiker aankan. GHB nemen is Russische roulette spelen. Zwangere GHB-gebruiksters doen dat ook met hun ongeboren kindje.

Ziekenhuis

Jaarlijks komen honderden gebruikers met een GHB-vergiftiging op de Eerste Hulp terecht. In 2010 al driemaal zoveel als in 2005. Bovendien werkt GHB overmoedig (verkeers-)gedrag in de hand, waardoor de drug nog meer mensen in het ziekenhuis doet belanden. In totaal richt GHB méér schade aan dan men gezien het relatief geringe gebruik ervan  (door 1,3% van de bevolking ofwel 144.000 mensen) zou verwachten. Een aantal  GHB-gebruikers overlijdt aan de gevolgen van het gebruik.

Verslaving

Ondanks alle risico’s raakt een toenemend aantal gebruikers volop verslaafd aan deze chemische ontsnapping. Zij hebben steeds meer GHB nodig voor hetzelfde effect (‘tolerantie’) en nemen dag en nacht elke twee tot vier uur -meteen nadat de GHB is uitgewerkt-  een nieuwe  dosis. Na een tijdje vooral om de steeds gruwelijker wordende onthoudingsverschijnselen tegen te gaan:  plotselinge angsten, depressie, leer- en concentratieproblemen, spanning, slapeloosheid, overvloedig zweten, trillen, krampen, spierpijn, hartritmestoornissen, delirium, hallucinaties, psychosen en/of een epileptische toeval. Ontwenning gebeurt dan ook met speciale programma’s in klinieken. De hulpvraag is alleen al tussen 2009 en 2010 ruim verdubbeld.

Ziet u een dierbare -uw kind, broer, zus, vriend(in), collega -er door een ghb-verslaving aan onderdoor gaan? Wij bieden een uitweg. Neem contact met ons op voor een spoedige interventie.

 

 

 

 

Deel deze pagina:

Intervention Nederland

Intervention Nederland past een radicaal nieuwe methode toe om de verslaafde te confronteren met het gevolg van zijn of haar ziekte. Deze methode heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in het buitenland, en is nu ook in Nederland beschikbaar. Voor familieleden, partners en geliefden die de verslaving van hun dierbare een halt willen toe roepen. Doorbreek de keten vandaag nog. Kom in actie door niet alleen de verslaafde, maar ook uzelf te helpen.

Vul het intakeformulier in Vrijblijvend contact

Nog geen reacties

Reageer